Ni z gruchy ni z pietruchy ;)

sobota, 7 maja 2016 22:32


Emotikon wink
Składniki: 
-0,5 kg korzenia pietruszki
-1 gruszka
-1 łyżka klarowanego masła
-1 łyżka oliwy extra vergine
-szczypta cynamonu, soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
-ok. 600-700 ml bulionu 
-1 szkl. mleka
-odrobina soku z cytryny 
Do przybrania:
-prażone migdały
-olej sezamowy
-płatki chili



Pietruszkę i gruszkę obrać i pokroić na ok. 0,5 cm kostkę. W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pietruszkę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po ok. 5 minutach dodać gruszkę oraz przyprawy (sól, pieprz i cynamon). Po kilku minutach zalać bulionem i gotować, aż pietruszka będzie miękka. Dodać mleko i zagotować. Wszystko zmiksować na jednolity, gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny.  Krem podawać skropiony odrobiną oleju sezamowego, posypany prażonymi migdałami i płatkami chili.


Smacznego! :)









You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Translate