Ni z gruchy ni z pietruchy ;)
sobota, 7 maja 2016 22:32Składniki:
-0,5 kg korzenia pietruszki
-1 gruszka
-1 łyżka klarowanego masła
-1 łyżka oliwy extra vergine
-szczypta cynamonu, soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
-ok. 600-700 ml bulionu
-1 szkl. mleka
-odrobina soku z cytryny
Do przybrania:
-prażone migdały
-olej sezamowy
-płatki chili
Pietruszkę i gruszkę obrać i pokroić na ok. 0,5 cm kostkę. W garnku rozpuścić masło z oliwą, dodać pietruszkę i smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po ok. 5 minutach dodać gruszkę oraz przyprawy (sól, pieprz i cynamon). Po kilku minutach zalać bulionem i gotować, aż pietruszka będzie miękka. Dodać mleko i zagotować. Wszystko zmiksować na jednolity, gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny. Krem podawać skropiony odrobiną oleju sezamowego, posypany prażonymi migdałami i płatkami chili.
Smacznego! :)
0 komentarze