PORA NA PIERNICZKI

czwartek, 24 grudnia 2015 12:18



Grudzień, Święta Bożego Narodzenia… to idealna pora na pyszne korzenne ciasteczka. Łatwe w przygotowaniu. Wystarczy poświęcić trochę czasu, by móc cieszyć się tymi smacznymi wypiekami. W dodatku możemy pobawić się kreatywnością w ozdabianiu ciastek. Kolorowo, smacznie i wesoło :)


 Potrzebujemy:
-2 szklanki mąki
-2 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka masła
-2 łyżki miodu
-1 łyżka sody
- przyprawa do pierników

Najpierw wszystkie suche składniki wsypujemy do miski (mąkę, cukier, soda, przyprawa do pierników). Następnie dodajemy dwa jajka. Masło i miód należy podgrzać, rozpuścić w garnku i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać. Jeżeli ciasto wyjdzie wam za twarde to należy dodać łyżkę ciepłego mleka, a jeżeli za lepkie to dodajcie trochę mąki.
Takie gotowe ciasto najlepiej jest zostawić w lodówce na noc.
 Im ciasto na pierniczki dłużej poleży tym jest lepsze.
Możemy oczywiście nie zostawiać na dłuższą chwilę i przejść do dalszych czynności. 
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na maksymalną grubość 0,5 cm. 
Następnie bierzemy foremki i wykrawamy wybrane wzory. Wycięte pierniczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by nie układać pierniczków za blisko siebie.
Piec około 11 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu możemy zacząć zabawę z dekorowaniem :)

Przepis na lukier:
11 łyżek cukru pudru należy wsypać do miski. 
Dodać 3 łyżki gorącej wody i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

You Might Also Like

0 komentarze

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

Popular Posts

Translate