PORA NA PIERNICZKI
czwartek, 24 grudnia 2015 12:18
-2 szklanki mąki
-2 jajka
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka masła
-2 łyżki miodu
-1 łyżka sody
- przyprawa do pierników
Najpierw wszystkie suche składniki wsypujemy do miski (mąkę, cukier, soda, przyprawa do pierników). Następnie dodajemy dwa jajka. Masło i miód należy podgrzać, rozpuścić w garnku i dodać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać. Jeżeli ciasto wyjdzie wam za twarde to należy dodać łyżkę ciepłego mleka, a jeżeli za lepkie to dodajcie trochę mąki.
Takie gotowe ciasto najlepiej jest zostawić w lodówce na noc.
Im ciasto na pierniczki dłużej poleży tym jest lepsze.
Im ciasto na pierniczki dłużej poleży tym jest lepsze.
Możemy oczywiście nie zostawiać na dłuższą chwilę i przejść do dalszych czynności.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na maksymalną grubość 0,5 cm.
Następnie bierzemy foremki i wykrawamy wybrane wzory. Wycięte pierniczki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne by nie układać pierniczków za blisko siebie.
Piec około 11 minut w temperaturze 160 stopni.
Po wyjęciu możemy zacząć zabawę z dekorowaniem :)
Przepis na lukier:
11 łyżek cukru pudru należy wsypać do miski.
Dodać 3 łyżki gorącej wody i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
0 komentarze